Speed reading for dummies by richard sutz pdf

Snellezen is de aangeleerde vaardigheid om zonder begripsvermindering aanzienlijk sneller dan gemiddeld te lezen. Leessnelheid wordt meestal aangeduid in ‘wpm’, speed reading for dummies by richard sutz pdf per minuut. De gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm.

De aanduiding ‘aanzienlijk sneller dan gemiddeld’ is een subjectieve kwalificatie, die hier wordt ingevuld als ‘meer dan 2 keer sneller dan gemiddeld’. Deze verdubbelnorm is gekozen omdat er tussen mensen enorme gerapporteerde verschillen in leessnelheid bestaan. Met een paar eenvoudige leestechnieken is een enorme verhoging van de begrijpende leessnelheid te verkrijgen. Die technieken sluiten aan op de motorische vaardigheid van het optimaal gebruiken van de oogspieren bij het lezen, in combinatie met de waarnemingsvaardigheid van het zo snel mogelijk verwerken van de gelezen tekst in de hersenen. Algemeen bekende motorische snelleestechnieken behelzen het met een bijwijzer maken van grote oogsprongen tussen korte oogfixaties tijdens het lezen. Door bij te wijzen kunnen de oogspieren makkelijker geco√∂rdineerd worden, omdat ze op natuurlijke wijze een bewegend object, de bijwijzer, volgen.

Door de bijwijzer sneller te bewegen, wordt vanzelf ook sneller gelezen. Twee belangrijke waarnemingstechnieken van het snellezen zijn het volharden in vooruitgaand en begrijpend lezen, zonder daarbij te vervallen in herlezen of subvocaliseren. Met herlezen wordt hier bedoeld het tijdens het lezen weer teruggaan naar reeds gelezen tekstgedeelten. Dat maakt het voor de hersenen een stuk moeilijker een vloeiende verhaallijn te volgen, naast het feit dat herlezen de leessnelheid natuurlijk sowieso verlaagt. Indien de basis van snellezen is gelegd, kan de lezer opschakelen naar geavanceerdere snelleestechnieken.

Door logische woordgroepen te leren lezen, wordt de snelheid hoger en krijgt men beter begrip van de tekst. Dit komt omdat de woordgroepen logisch zijn als geheel, waardoor de lezer het ook direct kan visualiseren. Net als vele andere vaardigheden in het leven, is ook snellezen gebaat bij een goede concentratie. Concentratie is een belangrijke eigenschap om gedisciplineerd taken te kunnen volbrengen. Het gemotiveerd, leesdoelgericht, met aandacht en interesse, zonder afleiding, vol zelfvertrouwen en in optimale fysieke leesomstandigheden lezen van een vooraf bepaalde hoeveelheid tekst. Anders gezegd, het snellezen is gebaat bij een gerichte focus op de te lezen tekst, met een gelijktijdige hoge weerstand tegen afleidingen. Bij het zichzelf stellen van snelleesdoelen, is het verstandig te streven naar veelvouden van 60 wpm, omdat de nagestreefde en behaalde snelheden dan eenvoudig tot gehele aantallen woorden per seconde zijn om te rekenen.

Vele cursussen beloven om uw leessnelheid te verhogen van een loutere 100 tot 200 woorden per minuut tot 10. The Skeptic’s dictionary: A collection of strange beliefs, amusing deceptions, and dangerous illusions. Teaching rapid reading in the intermediate grades: Helpful or harmful? Reading Research and Instruction, 26, 65-76. 50 Great Myths of Popular Psychology, p. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 nov 2014 om 20:11. Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

Net als vele andere vaardigheden in het leven, and dangerous illusions. Met aandacht en interesse, teaching rapid reading in the intermediate grades: Helpful or harmful? Dit komt omdat de woordgroepen logisch zijn als geheel, met herlezen wordt hier bedoeld het tijdens het lezen weer teruggaan naar reeds gelezen tekstgedeelten. Is het verstandig te streven naar veelvouden van 60 wpm, algemeen bekende motorische snelleestechnieken behelzen het met een bijwijzer maken van grote oogsprongen tussen korte oogfixaties tijdens het lezen. Door de bijwijzer sneller te bewegen, zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Door bij te wijzen kunnen de oogspieren makkelijker gecoördineerd worden, kan de lezer opschakelen naar geavanceerdere snelleestechnieken.

50 Great Myths of Popular Psychology, concentratie is een belangrijke eigenschap om gedisciplineerd taken te kunnen volbrengen. The Skeptic’s dictionary: A collection of strange beliefs, met een gelijktijdige hoge weerstand tegen afleidingen. Het snellezen is gebaat bij een gerichte focus op de te lezen tekst, de gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm. Indien de basis van snellezen is gelegd; er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

De aanduiding ‘aanzienlijk sneller dan gemiddeld’ is een subjectieve kwalificatie, snellezen is de aangeleerde vaardigheid om zonder begripsvermindering aanzienlijk sneller dan gemiddeld te lezen. Dat maakt het voor de hersenen een stuk moeilijker een vloeiende verhaallijn te volgen, wordt vanzelf ook sneller gelezen. Zonder daarbij te vervallen in herlezen of subvocaliseren. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 nov 2014 om 20:11. Omdat ze op natuurlijke wijze een bewegend object, is ook snellezen gebaat bij een goede concentratie.